westley design | inclusive landscape architecture

Royal Devon and Exeter Hospital Clyst and Creedy Wards Courtyard Garden

Therapeutic garden design

The challenge

The site was a harsh, single storey paved courtyard, containing unused high brick planters. It was mainly used as a smoking area by staff from the stroke patient recovery ward adjacent. The brief for the project from the hospital staff and health arts organization was to produce a high quality environment for staff, patients and visitors.

What we did

Working with unit’s staff / client team, Mike Westley (in partnership with Swan Paul Partnership and Osen Structures) facilitated an inclusive consultation process with the wider community of the courtyard. This documented process secured approval for the detailed design phase. The design aimed to: Humanize harsh rectilinear quality of old courtyard, Create an oasis respite place for staff and meeting venue for carers and patients, Provide opportunity for further creative intervention, Provide tactile resting rail support route around a multi- textured and gentle level changing route, , Provide enriched sensory stimulation through planting selection and furnishing materiality, ameliorate environmental exposure by ‘wind-masher’ sails, canopies and  plant textures,  Support the occupational therapy program in balance and spatial orientation /sensory development work with elderly and stroke patients. Mike Westley produced the final masterplan, details and planting, and undertook construction management.

The result

The brief was to successfully answered and beyond the specific clinical function, has produced an indirect un-quantifiable benefit of enhanced and enriched environment for all space users (with anecdotal staff evidence of reduced stress and enhanced speed of recovery in service users.

Clyst and Creedy CourtyardClyst and Creedy CourtyardClyst and Creedy CourtyardCourtyard Plan

All material © Westley Design 2008