westley design | inclusive landscape architecture

Launceston Children’s Centre

Play learning landscape

The challenge

The Children’s Centre project has established a series of facilities offering family and child support, learning, parenting skills and family health advice. Play, especially with younger children (both leaning and therapeutically focussed) and often accompanied by counselling activity, is a key element of each centres program. The site comprised a plain, grassed space bordered by mature hedgerow trees including a semi-enclosed courtyard. The client wished to create a multi-sensory learning/ play environment in this space to extend its breadth and scale of provision. The design also needed to incorporate discrete social spaces serving an associated public health facility.

What we did

Westley Design facilitated a detailed brief development exercise with the Centre’s staff to design and deliver an inclusive vision for an enriched sensory learning environment. Westley Design helped produce briefs and detailed designs for multisensory learning and play opportunities, including: a water play area, tree house walkway, trike track and story-telling / hammock willow domes. We then ran the tender process and managed the project onto the ground with contractor, Mor Construction, including the design and installation of the planting design.

The result

The project produced a highly successful, flexible landscape design, rich with sensory play and learning opportunities. The project is due for completion on site in March 2009.

Landscape strategyLandscape masterplanmasterplan detailmasterplan detail

All material © Westley Design 2008