westley design | inclusive landscape architecture

Compton Hospice Landscape Design

Therapeutic landscape design

The challenge

The hospice is set in the grounds of a Victorian villa with extensive well planted grounds. The intention was to create an enriched space that resolved the inherent problems of inaccessibility caused by the current design impracticalities of the site and to make a useful space that addresses the needs of elderly and infirm patients, their families and visitors.

What we did

Westley Design facilitated an inclusive hospice community consultation and design process leading to an initial design report. This documented process secured funding for the project. The project design achieved the following key aims:

  • Improved access to all areas of the magnificent (but currently inaccessible) grounds
  • Enriched multi-sensory experience through planting and the introduction of new materials
  • Creation of new use areas, providing appropriate shelter and comfort opportunities to encourage outdoor use and enjoyment
  • The creation of a safe environment suitable for the delivery of a complete and full quality rehabilitation programme
  • Introduction of an inspiring range of creative installations, and furnishings lending a distinctive sense of place and quality to Compton Hospice

Westley Design produced and managed the contract package, tender process and construction management.

The result

The project is nearing completion due in spring 09.

Compton Hospice canopy shaded spaceCompton Hospice plant sheltered seatinginclusively accessible hillside gardens

All material © Westley Design 2008