westley design | inclusive landscape architecture

Bude Children’s Centre

Play learning landscape

The challenge

The Children’s Centre project has established a series of facilities offering family and child support, learning, parenting skills and family health advice. Play, especially with younger children (both leaning and therapeutically focussed) and often accompanied by counselling activity, is a key element of each centres program. The site comprised grassed space, steeply contoured in places and taking in a clump of semi-mature pine trees, adjacent to a school and nursery sites. The client wished to create a multi-sensory learning/ play environment in this space to extend its breadth and scale of provision. The design also needed to incorporate a more welcoming entrance space to humanise a quite intimidating approach to the facility.

What we did

Westley Design worked with the Centre’s staff to design and deliver an inclusive vision for an enriched sensory play/ learning environment. Westley Design helped produce briefs and detailed designs for multisensory learning and play opportunities, including: a water play area, tree play space, children’s gardening area, story-telling / hammock willow domes. We then identified and appointed a contracting team.

The result

The project produced a highly successful, flexible landscape design, rich with sensory play and learning opportunities. The project is due for completion on site in 2009.

Landscape masterplanmasterplan detailmasterplan detail

All material © Westley Design 2008